Zeven eet- en drinkmomenten!

14-03-2018 - Lelystad


Wist u dat tandglazuur tussen eet- en drinkmomenten tijd nodig heeft om te herstellen?
Wanneer u de hele dag door eet en drinkt heeft tandglazuur te weinig tijd om te herstellen. Het is daarom belangrijk om het aantal eet- en drinkmomenten per dag te beperken tot maximaal zeven om de tanden gezond te houden.


De laatste jaren zijn de voedingsgewoonten van de consument ingrijpend veranderd. Deze veranderingen hebben ook effect op het gebit. Door de toename van zure voeding en de populariteit van tussendoortjes, komt het gebit steeds vaker in contact met zuur. Wanneer het gebit te vaak in contact komt met zuur, heeft het tandglazuur geen of te weinig tijd om te herstellen.

 

Om het glazuur voldoende tijd te geven om te herstellen, beperkt u het aantal eet- en drinkmomenten per dag tot maximaal zeven: drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes. In principe wordt elk eetmoment dat buiten deze drie hoofdmaaltijden valt, gezien als tussendoortje. Water, gewone thee en melk tellen niet mee voor het aantal eet- en drinkmomenten, omdat ze niet of nauwelijks zuren en suikers bevatten en dus niet schadelijk zijn. Daarnaast stimuleert voedsel waar u op moet kauwen voor speekselvorming, waardoor de schadelijke invloed van zuren beperkt wordt.

Drinken
Hoe schadelijk een drank is voor het gebit hangt af van de hoeveelheid zuur en van het drinkgedrag. Zo scheelt een glas zure drank in één keer leegdrinken, want treuzelen is schadelijker voor het gebit. Ook een zuivelproduct of een glas water na een zure maaltijd beperkt de schadelijke invloed van zuren.

Tips
- Combineer eet- en drinkmomenten, om de momenten te beperken.
- Kies voor minder zure tussendoortjes, zoals groentesnacks of kaas.
- Drink thee, water of melk in plaats van zure dranken zoals appelsap of frisdrank.
- Combineer eten en drinken, in plaats van het te spreiden.
- Neem liever een boterham, drank en fruit in één keer dan verspreid over een dagdeel.
- Sluit een zure maaltijd af met een zuivelproduct zoals melk of yoghurt.

Bent u al patiënt bij ons?

Afspraak maken


Nog géén patiënt bij ons? Meld u dan hieronder aan:

Geslacht:*
BSN (direct invullen versnelt het aanmeldproces):
Staat u onder bewind?:*

 

Samenwerkende Tandartsen Lelystad
Botter 44-13
8243 JE
Lelystad
Za
Gesloten